در این نوشتار قصد داریم شما مخاطبان گرامی را با لزوم کشت گیاه دارویی در هر شهر و منطقه، با توجه به اقلیم و شرایط آب و هوایی آن منطقه آشنا کنیم. زیرا از شروط موفقیت در کشت گیاهان دارویی، توجه به شرایط لازم زراعی هر گیاه دارویی به موازات شرایط اقلیمی و آب و هوایی حاکم بر آن شهر و منطقه است.
مقدمه
همانطور که پیش از این در مطالب آموزشی کشت گیاهان دارویی در دزرتاریوم خدمت شما عزیزان تاکید داشتیم، توجه به معیارهای زراعی هر منطقه جهت کشت گیاهان دارویی بسیار اهمیت دارد. منظور از معیارهای زراعی، آنالیز آب و خاک زارعی در منطقه مورد نظر با توجه به بافت و خصوصیات خاک است. همچنین میانگین دمای سالیانه، میانگین میزان بارش و رطوبت سالیانه که در هر منطقه با جست و جوی اینترنتی و یا پرسیدن از کارشناسان هوا شناسی هر شهر به راحتی قابل دسترس است.
نا گفته نماند برای ایجاد الگوی کشت علمی تر و صحیح تر در نظر گرفتن میزان آفتاب در فصول مختلف سال و طول و عرض جغرافیای و همچنین ارتفاع منطقه مورد نظر از سطح دریا از مواردی دیگری است که باید مورد توجه کشاورزان باشد.
توصیفی از شرایط اقلیمی در کشور ایران
مختصات جغرافیایی
ایران با مساحتی حدود ۱۶۴۵۰۰۰ کیلومتر مربع بین ۲۵ تا ۴۰ درجه عرض شمالی و ۴۴ تا ۶۴ درجه طول شرقی قرار دارد. حدود دو سوم سطح کشور را اقلیم خشک و نیمه خشک فراگرفته است.
شرایط و میزان بارندگی
حداقل بارندگی سالانه در کویر لوت چند میلیمتر و یا حتی در بعضی سالها صفر است و حداکثر آن در بندرانزلی و بیش از ۱۵۰۰ میلیمتر در سال است. از نظر پراکنش زمانی نیز، بیشترین مقدار بارندگی در فصل سرد سال است که در ارتفاعات البرز و زاگرس به صورت برف نازل میشود. به طور عمده، بارندگیها مربوط به جبهههای سرد سیبری و جبهههای موسمی در جنوب است.
بیشترین مقدار بارندگی در شیب شمالی البرز است که تحت تأثیر جبهه مدیترانهای واقع میشود. در ناحیه مرکزی و جنوبی، که فاقد ارتفاعات کافیاند و در پناه رشتهکوههای البرز و زاگرس قرار میگیرند، بارندگی کم هست و مناطق خشک و بیابانی در آنجا به وجود میآید. متوسط بارندگی کشور تقریبا ۲۴۰ میلیمتر در سال است که پراکنش نامنظمی در سطح کشور دارد.
بررسی ارتفاع از سطح دریا
از نظر پستی و بلندی، ایران از جلگههای پست همتراز دریا و حتی پایینتر از آن (بندرانزلی) تا نواحی کوهستانی به ارتفاع بیش از ۵۵۰۰ متر تشکیل شده است. ایران، به علت پانزده درجه اختلاف عرض جغرافیایی، که بین جنوبیترین و شمالیترین نقطه آن وجود دارد و همچنین به علت چین خوردگیها و پستی و بلندیهای زیادی که در سطح آن به چشم میخورد، دارای اقلیمهای مختلفی است.
علاوه بر این دو عامل، ترکیب تودههای هوایی ـ که از سرزمینهای مختلف سرچشمه گرفتهاند و روی فلات ایران به هم برخورد میکنند ـ یکی از عوامل مهم تعیینکننده آب و هوای ایران به شمار میرود.
مجاورت با اقلیم های مختلف
مجاورت با دریای عمان و خلیج فارس، از یک طرف، و تأثیر دریای مدیترانه، از طرف دیگر، و وجود صحراهاى خشک عربستان و آفریقا در جنوب غربى و دشت بزرگ سیبرى در شمال شرقی عمیقا در نوع تودههاى هوایى که به ایران میرسد مؤثرند. در بخش جنوبى کشور میانگین درجه حرارت بین ۲۵ تا ۴۰ درجه سانتیگراد و حتی از آن بیشتر و در بخش شمالی، به طور کلی، ۱۰ تا ۲۰ درجه سانتیگراد است.
جهت کسب اطلاعات بیشتر و یا تهیه طرح توجیهی کشت گیاهان دارویی اینجا کلیک کنید
تهیه و ارائه شده توسط دزرتاریوم